Els efectes psicològics més habituals entre les persones que pateixen la malaltia són la por, l'ansietat, la depressió, els canvis d'humor o l'estrès.
Des d'aquest mes de gener, els pacients de la Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES) diagnosticats de diabetis que tinguin problemes per adherir-se al tractament o bé que presentin algun tipus de símptoma emocional causat per la malaltia, podran rebre atenció psicològica. Es tracta d'una nova prestació inclosa en de la cartera de serveis de la Unitat d'Endocrinologia, de la qual se'n podrien beneficiar al voltant del 5% dels pacients diabètics atesos al centre.
La necessitat d'aquest nou servei sorgeix del gran nombre de pacients que presenten dificultats a l'hora de modificar el seu estil de vida quan se'ls detecta la patologia o bé quan ja porten temps patint-la, i que s'escapen al control mèdic. Són símptomes com canvis d'humor, pèrdua del son, por, enuig constant, estats ansiosos o depressius, estrès o alteracions en la imatge corporal, entre d'altres, que impedeixen al malalt seguir el tractament diabetològic i que provoquen també impacte emocional en el seu nucli familiar.
El nou servei, que haurà d'estar indicat per un professional sanitari, té com a objectiu reduir aquests símptomes emocionals negatius dels pacients i millorar la seva qualitat de vida davant una malaltia que, tot i ser crònica, és controlable. Així, el suport psicològic contribueix a que la persona amb diabetis prengui consciència de la importància que té l'autocura de cara a evitar o frenar possibles complicacions a llarg termini. Millorar el seguiment del tractament permetrà tant a l'Hospital com al pacient, a més, reduir el consum de fàrmacs.
El psicòleg responsable del servei treballa de manera coordinada amb la resta de professionals de la Unitat d'Endocrinologia per oferir la millor resposta a cada persona.
La diabetis, una malaltia en alça
La diabetis és una malaltia crònica en la qual es produeix un excés de glucosa (sucre) en la sang a causa d'una deficiència en la producció de l'hormona insulina. Quan les cèl·lules són incapaces d'absorbir la glucosa, aquesta s'acumula a la sang i provoca una hiperglucèmia.
La diabetis afecta aproximadament un 10% de la població general i una altra quantitat indeterminada de persones la pateixen però no han estat diagnosticades. A Catalunya hi ha al voltant de 560.000 malalts. L'envelliment de la població, el sedentarisme i l'obesitat han multiplicat el nombre de diabètics en els últims anys i avui la patologia és considerada una de les pandèmies del S. XXI.
Existeixen 4 tipus de diabetis: la diabetis tipus 1, que apareix generalment abans dels 30 anys i es tracta amb insulina; la diabetis tipus 2, la més freqüent i que generalment es dóna en persones adultes i obeses, que en algunes ocasiones es poden controlar únicament amb dieta i fàrmacs diferents a la insulina; la diabetis gestacional, apareguda durant l'embaràs; i la diabetis secundària, causada de manera temporal per una altra patologia o un fàrmac que eleva la quantitat de glucosa a la sang.