El Dr. Javier Sobrino porta molts anys fent recerca en el camp dels factors de risc cardiovascular. Segurament per això està totalment convençut que sense l'activitat investigadora és impossible millorar la tasca assistencial. I ho defensa aferrissadament des del capdavant de la Unitat de Recerca, que lidera des de la seva creació ara fa un any i mig, quan l'organització va fixar la recerca com una prioritat estratègica per als propers anys. La feina que se li ha encomanat no és fàcil, però acompanyat de la Comissió de Recerca, treballa per posicionar la FHES dintre de l'univers d'entitats involucrades en investigació del Barcelonès Nord i el Maresme.
Quin balanç en fas d'aquest any i mig que porta funcionant la Unitat de Recerca a l'Hospital?
Ha estat un període laboriós, però ja comencem a veure'n resultats. Hem hagut d'engegar un projecte nou, perquè en els últims temps la recerca havia perdut la seva estructura a l'organització. Calia reordenar-la i donar-li un impuls, i això estem fent. Hem avançat molt en la creació i ordenació de bases de dades per tenir registrada tota la recerca que es fa a la casa. Som conscients que això suposa un esforç per a tots, perquè els companys que fan aquesta activitat ens han de proporcionar dades i donar-nos un cert feedback, però és necessari tenir centralitzada tota aquesta informació per poder avançar. Estem treballant per crear cultura de recerca.
I és per això, per donar a conèixer la possibilitat de fer recerca, que s'ha inclòs una jornada de recerca entre els actes del Centenari?
El nostre objectiu és que la recerca sigui una part fonamental de l'organització a partir de l'etapa que s'obre amb aquesta data tan significativa com és el Centenari. N'havíem de fer ressò, impregnar els treballadors i engrescar-los, i després de l'èxit que va tenir fa uns mesos la jornada externa que vam organitzar, una jornada interna ens va semblar una via molt adient.
L'efecte crida acostuma a funcionar...
Després de les dues jornades que hem organitzat, ja m'han vingut a veure alguns professionals per proposar i parlar d'alguns projectes molt interessants, especialment en grans serveis on fins ara les línies de recerca encara no estaven establertes. Hi ha ganes de fer coses, i això em fa molt content.
Sovint sembla que la recerca en l'àmbit assistencial és només cosa de metges...
Ho ha estat durant molts anys, però la infermeria està guanyant terreny. La feina de tot treballador de la salut ha de tenir tres vèrtexs: la tasca assistencial, la docent i la investigadora. Els metges porten anys practicant més o menys les tres, però a la infermeria fins fa poc li faltava l'última. Avui, aquest col·lectiu està fent coses molt interessants, però continua sense donar-les a conèixer. S'ho han de creure, agafar base metodològica i així faran un salt qualitatiu i quantitatiu molt significatiu.
I la recerca fora de l'àmbit assistencial, també hi té cabuda?
Òbviament, a l'Hospital entenem la recerca en el sentit ampli del terme. Estem oberts a donar suport metodològic i impulsar qualsevol servei o unitat que estigui interessat a dur a terme un projecte d'investigació.
El problema, doncs, és que falta metodologia?
Sí, penso que en general manca suport metodològic per a la recerca. Ara, en els nous graus, amb el treball de final de grau ja es toca la recerca, però els que vam estudiar fa temps no ens hi vam formar. Per tant, des de la Unitat de Recerca oferim aquest suport necessari per adquirir aquesta base metodològica.
Tanmateix, la FHES ja té línies de recerca bastant destacades...
Sí, infeccions és una línia molt consolidada perquè porta molt temps treballant amb molt bons resultats, amb treballs i publicacions. L'altra són els factors de risc cardiovascular, que també ha participat ja en molts estudis i assajos clínics multicèntrics nacionals i internacionals.
Com es dibuixa l'horitzó de la recerca en la nostra organització?
Caminem cap a dos grans fites. La primera és l'anàlisi de les dades, que el Departament de Salut treballa perquè siguin públiques i compartides per tots els centres a Catalunya, mitjançant el programa públic d'analítica de dades per la Recerca i Innovació en Salut. Hem d'utilitzar totes les eines disponibles per explotar-les i poder avaluar l'evolució dels nostres pacients en el temps i en base a les seves malalties. Mirar com estem fent aquesta feina i si la podem millorar. L'altra gran línia estratègica en recerca és la de col·laborar amb els grans centres de recerca del nostre territori. Hem de ser realistes i, per la nostra tipologia d'Hospital, no podem aspirar a grans beques públiques, perquè no tenim ni l'estructura ni el bagatge necessaris, però sí que podem jugar una part important en projectes multicèntrics impulsats per aquests centres, com ara l'Hospital Germans Trias i Pujol. En això hi tenim molt a dir, perquè comptem amb pacients molt fidels, disposats a col·laborar de manera desinteressada en els nostres treballs de recerca. I això, és una gran fortalesa de la nostra organització.