Després d'un hivern amb una activitat gripal menys severa de l'habitual, al Servei d'Urgències toca fer balanç del Pla d'hivern, l'anomenat Pla Integral d'Urgències de Catalunya (PIUC). El Dr. Javier Sobrino ens explica com ha actuat el virus de la grip enguany i com es treballa per fer front al gran increment de visites que entren durant els mesos de més fred per la porta del Servei.
Com ha estat aquest hivern a Urgències?
En la nostra zona ha estat força tranquil si el comparem amb anys anteriors, com el passat. Això s'ha degut principalment a que el pic de l'epidèmia del virus de la grip no ha coincidit amb el pic de major incidència de quadres catarrals que han arribat al Servei. Mentre que l'època de major activitat a Urgències va ser entre l'última setmana de desembre i les dues primeres de gener, la fase forta de l'epidèmia va arribar 2 o 3 setmanes després, a finals de gener.
I això és habitual?
Tant una cosa com l'altra varien una mica en el temps, depèn de l'any. Tanmateix, el patró que està seguint el virus de la grip en els últims 2 o 3 anys sí que comença a ser habitual. Viu un ascens molt ràpid, amb un pic molt pronunciat, i té un descens també força accelerat. Abans, la corba era més llarga i més suau; ara es concentra en menys temps.
Afecta el tipus de virus de la grip que predomina a l'activitat a Urgències?
Tot indica que sí. L'any passat va dominar el virus de la família B i vam tenir més pacients i més ingressos, ja que aquest tipus afecta més a gent gran i amb malalties cròniques. Això ja condiciona que tinguem més visites. Aquest hivern, en canvi, ha dominat el virus tipus A, que té predilecció per gent més jove perquè són els que habitualment no es vacunen, i per tant no hem tingut tanta afluència.
I què suposa que la gent no es vacuni?
És perillós perquè fa que molta gent, tot i que no presenti símptomes gripals, porti el virus a dintre. I com que no estan malalts, no es queden a casa i fan vida normal, amb la qual cosa són una font de contaminació del virus. A més, aquelles persones que tenen problemes respiratoris o cardíacs greus i que no es vacunen, quan agafen el virus acaben descompensant-se i han d'ingressar.
Així doncs, tots podem ser portadors del virus?
Un estudi britànic publicat recentment demostra que el 20% de la població és portadora d'anticossos del virus i que tres quartes parts d'aquesta no en té símptomes. I casualment, no està vacunada. Al nostre Servei, per exemple, aquest hivern hem fet més determinacions que mai en malalts que tenien quadres greus d'altres malalties, però que sospitàvem que podien tenir el virus de la grip. De les 16 determinacions, 9 van donar positives, totes elles del tipus A.
I com es fa front des del Servei a aquesta gran demanda?
Cada any, a principis de desembre activem el PIUC, que dura tot l'hivern, i posem en marxa més recursos humans i materials per assumir l'augment d'activitat que es genera. Des de fa uns anys, condicionem nous espais per acollir durant unes hores els malalts ingressats que estan pendents de passar a hospitalització. És molt important que en aquesta època estiguem totes les àrees molt ben coordinades, com també ho és que ho estiguem amb la resta d'hospitals de la zona.
Com es treballa a nivell de territori?
La relació amb l'Hospital Germans Trias i Pujol ha millorat molt en els últims mesos. Tenim en marxa un protocol de trasllat des de Germans Trias cap al nostre centre de pacients de Santa Coloma que no requereixen un hospital de gran nivell tecnològic i que es poden tractar aquí. Estem molt satisfets de com funciona. A més, estem ultimant un protocol per al trasllat a la inversa, per a que malalts amb patologies greus que aquí no podem tractar puguin ser enviats més amb més agilitat a l'hospital badaloní.
I de cara a l'any vinent, què es podria millorar?
Doncs com deia abans, hauria de créixer l'índex de vacunació, no només de la població general, sinó també dels professionals sanitaris. A l'atenció primària es vacuna només el 60% de la població que ho hauria de fer, i entre els professionals de la salut, la taxa és encara molt més baixa. Vacunar-se és important, no només per evitar agafar la malaltia i acabar al Servei d'Urgències, sinó per no ser una font de transmissió del virus.