L'accés a la informació, l'anàlisi de les dades i la gestió del coneixement són aspectes cada cop més rellevants a l'hora de prendre decisions en circumstàncies complexes i canviants com les actuals, que permeten l'equilibri entre el compliment dels objectius a llarg termini i les exigències immediates.
Centrada en aquest punt de vista i amb l'objectiu de compartir coneixement recolzant el present però mirant cap al futur, el 15 de maig es va celebrar a l'Hospital la Jornada formativa de Documentació i Administració Sanitària. Reputats experts en l'anàlisi de dades i accés i gestió a la informació van oferir als més de 130 assistents dels àmbits de la salut i la docència els seus coneixements al voltant de dues taules de debat: "Del ciutadà a la informació" i "De la informació al coneixement".
Araceli González, responsable territorial de la Direcció d'Atenció al Ciutadà del CatSalut, va ser l'encarregada d'arrencar la primera taula, en una ponència sobre l'accessibilitat del ciutadà als serveis sanitaris a Catalunya i la gestió de l'opinió i de les reclamacions per fonamentar un pacient actiu dins el sistema, mitjançant les últimes iniciatives a disposició de la ciutadania. Tot seguit, Oscar Solans, responsable funcional de eSalut del Departament de Salut, va presentar la Història Clínica Compartida de Catalunya i la seva funcionalitat per als professionals sanitaris i els mateixos pacients, des d'una mirada d'atenció integrada. Solans va posar especial èmfasi en la importància d'estructurar la informació assistencial conjuntament amb l'intercanvi de dades no únicament en l'àmbit de la salut, sinó també en el vessant social. Per tancar la taula, Mª José Liarte, Directora d'Organització i Sistemes de la FHES, va exposar les diferents necessitats d'informació de les organitzacions sanitàries, la complexitat dels sistemes d'informació i els propers reptes de futur en aquest àmbit, tant des del punt de vista hospitalari com des d'una visió global dels serveis sanitaris, que tenen cada vegada un volum més gran de requisits en dades i un major requeriment en la interrelació entre els diferents i complexos sistemes d'informació sanitaris.
La segona taula va començar amb Toni Hidalgo, partner de Sigesa i director de consultoria de Benchmarking 3.0, que va presentar el programari TEAMCODER com una eina per a sistematitzar la codificació amb CIE-10 de cara a la utilització del nou estàndard de codificació davant normatives cada vegada més complexes, relacions entre els aspectes a codificar d'un episodi i la recerca d'exhaustivitat davant la diversificació de la casuística. Posteriorment, Joan Albert d'Escofet, de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària de Catalunya, va introduir el nou Programa d'Analítica de Dades per a la Recerca i la Innovació en Salut (PADRIS). Finalment, Víctor Armenta, cap de servei de Documentació Mèdica de la FHES, va parlar sobre la rellevància de compartir coneixement amb els pacients i els professionals sanitaris a través de les xarxes socials, espai on els mateixos pacients estan guanyant terreny, i la importància de les dades per poder extreure informació i poder arribar de forma adequada a un bon ús del coneixement i parlar de forma correcta de l'explotació del Big Data sanitari.
Presentacions de la Jornada
TAULA 1. Del ciutadà a la informació
Accessibilitat als serveis sanitaris i la gestió de l'opinió del ciutadà
Araceli González, responsable territorial de la Direcció d'Atenció al Ciutadà del CatSalut
La història clínica digital de Catalunya
Óscar Solans, responsable funcional HC3 i LMS - Oficina eSalut
Les necessitats d'informació
Mª Jose Liarte, Directora d'Organització i Sistemes de la FHES
TAULA 2. De la informació al coneixement
Sistematitzant la codificació (TEAMCODER)
Toni Hidalgo, SIGESA & Benchmarking Sanitari 3.0 (BS3)
Analítica de dades de salut a Catalunya - PADRIS
Joan Albert Escofet, Col·laborador del programa PADRIS
Del ciutadà al coneixement
Víctor Armenta, cap de Documentació Mèdica de la FHES