El passat dimarts 3 de juliol va tenir lloc el Segon Fòrum Santa Coloma Ciutat Universitària amb l'objectiu de visualitzar les activitats promogudes per les institucions promotores de Santa Coloma Ciutat Universitària: l'Ajuntament, la Fundació Hospital Esperit Sant, els Centres Assistencials Emili Mira de Torribera- Parc Salut Mar, la UNED i el Campus de l'Alimentació de Torribera de la Universitat de Barcelona i la recent incorporació de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació (Campus Torribera).
Va obrir l'acte Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma, que va donar pas a la participació de Josep Boatella, director del Campus de l'Alimentació de Torribera en una taula rodona sobre "els valors dels títols universitaris avui dia", i al Dr. Màrius Rubiralta, professor del Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia i Patró de la FHES, que va impartir la conferència "Ciutat i Universitat, Experiències Europees".
Durant la sessió del II Fòrum es va presentar la nova revista "Gramenetum" impulsada per Joan Carles Mas, Coordinador del Comitè Assessor d'Estudis de Santa Coloma Ciutat Universitària, juntament amb Josep Maria Cortés, President de la FHES, Pilar López, Joaquín García, Màrius Rubiralta i Cristina López, com a secretària de redacció.
La conferència del Dr. Rubiralta va fer un repàs dels principals documents sobre ciutat i universitat del Dr. Carles Carreras (UB) del 2001 i de Carme Bellet (ed.) sobre "La Universitat de Lleida en la Ciutat i el Territori" de 2010. Va seguir amb un repàs internacional sobre "Campuses, Cities & Innovation" (2017) i dels treballs històrics de Manuel Castells "Tecnópolis del Mundo" (1994), Julie Wagner "The Rise of Innovation Districts" (2014) i CityNomics de Miquel Barceló de 2016. El paper de l'arquitectura i l'urbanisme en relació als campus universitaris especialment en ciutats va ser guiat a través de la carrera com arquitecte expert en campus universitaris mundials, Pablo Campos Calvo-Sotelo.
Finalment, un cop centrada la importància de les ciutats mitjanes universitàries en el desenvolupament econòmic i social, es va fer un repàs dels projectes de Catalunya que impliquen ciutats mitjanes sense seu principal d'una universitat i es van comparar amb ciutats grans com Hospitalet i Terrassa. D'aquesta forma després d'una mirada a ciutats universitàries com Mataró, Castelldefels, Manresa, Igualada, Granollers, es va entrar a analitzar el potencial de Santa Coloma Ciutat Universitària, fent una anàlisi de les debilitats i fortaleses, sempre indicant la força de l'oportunitat de l'estructura assistencial i formativa de la ciutat.