L'intens treball realitzat en els últims mesos per controlar el dolor agut postoperatori dels pacients quirúrgics a la Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES) ha començat a tenir els seus fruits. En els primers 9 mesos de l'any, el 80% dels pacients intervinguts quirúrgicament ha assegurat sentir únicament dolor lleu, és a dir, un dolor situat per sota de 4 en l'escala EVA, mesura utilitzada per controlar aquesta molesta sensació. Es tracta d'una millora important, ja que representa un 5% més de pacients que han experimentat dolor de baixa intensitat que l'any anterior.
Aquest increment ha estat possible gràcies, principalment, a dues millores impulsades pel nou GT del Dolor. En primer lloc, la introducció de noves tècniques d'anestèsia locoregional de llarga durada per neutralitzar la transmissió nerviosa de la zona intervinguda. Ens són alguns exemples els bloquejos de la paret abdominal/toràcica o els bloquejos dels nervis perifèrics de les extremitats superiors i inferiors i de plexes nerviosos, com el braquial o lumbo-sacre. Aquests procediments han facilitat un millor control del dolor agut postoperatori, així com la disminució de la possibilitat del dolor crònic postquirúrgic.
En segon lloc, ha estat clau la intensa tasca de seguiment del dolor realitzada per part d'Infermeria a partir de la implantació del control del dolor com una constant més del pacient quirúrgic.
Aquesta disminució del dolor ha contribuït no tan sols a millorar la confortabilitat del pacient, sinó també a reduir la seva estança mitjana a l'Hospital, que en un any ha passat de 5 a 4,5 dies.
Precisament, per conscienciar a professionals i pacients sobre la necessitat de controlar el dolor tant quirúrgic com crònic, l'Hospital va organitzar dimecres 13 de novembre el Dia Institucional de la Prevenció del Dolor, en el marc de la campanya La Seguretat és cosa de tots.