Amb l'objectiu de reduir l'estada hospitalària de les dones i els bebès després d'un part, la Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES) ha establert el Programa d'atenció domiciliària neonatal i puerperal, que permet a les dones marxar a casa a les 24 hores del naixement sempre que no hi hagi cap complicació. Aquesta mesura, que es va iniciar durant la pandèmia de la COVID-19, aporta múltiples beneficis tant a la mare com al nadó, que només passen una nit al centre i reben a casa la visita de la llevadora.
El ràpid retorn de la mare i el nadó al seu entorn habitual afavoreix el seu descans i recuperació i reforça el vincle dels pares i mares amb el bebè. També facilita l'inici de les noves rutines i de la lactància materna, a més de reduir el risc de contraure infeccions intrahospitalàries.
L'alta precoç postpart a la FHES té lloc gràcies a la coordinació del seu Servei de Ginecologia i Obstetrícia; el Servei de Pediatria de l'Hospital Germans Trias, amb qui la FHES manté una aliança per oferir cobertura integral en el Servei de Neonatologia; i les llevadores de l'ASSIR de Santa Coloma de Gramenet, que són les encarregades del seguiment de la mare i el nadó, primer a casa i després al CAP.
De dilluns a diumenge, les llevadores de l'ASSIR realitzen la visita a domicili, en la qual es duu a terme el cribratge de metabolopaties endocrines al nadó (punxada al taló) i s'acompanya a la mare per fomentar el vincle amb el recent nascut i potenciar l'alletament matern. Aquestes visites es fan 48 hores després del part. A més, 72 hores després, les llevadores fan una visita telefònica per assessorar la mare i, en funció de les seves necessitats i de les del nadó, es decideix si la propera visita es fa al domicili o a la consulta.
La participació en el programa d'alta precoç és voluntària i només s'hi poden acollir les dones amb part vaginal sense complicacions i amb nadons sense troballes durant l'exploració pediàtrica.