El proper dia 12 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Disfàgia
L'atenció a la disfàgia és un dels punts forts de la FHES ja que compta amb un Grup de treball de Disfàgia que impulsa contínuament diferents actuacions per seguir treballant per millorar l'abordatge de la disfàgia. En aquest sentit més de 160 professionals sanitaris van passar, durant el 2019, pels cursos de formació impulsats pel centre.
Des da fa un any i mig, l'Hospital de l'Esperit Sant compta amb una Unitat específica de Disfàgia per avaluar i tractar els pacients hospitalitzats i fer-ne el seu seguiment. La nova unitat ja ha atès un total de 454 pacients des de la seva posada en marxa. D'altra banda, durant el 2020 el servei d'otorrinolaringologia també ha atès 77 pacients i des del Servei de Farmàcia s'han atès 67 persones amb problemes de disfàgia i necessitat d'espessidor per líquids.
La disfàgia orofaríngia, o dificultat a l'hora d'empassar aliments o líquids, és una alteració de la deglució que afecta la qualitat de vida de les persones que la pateixen i que provoca tensions psicològiques i socials tant en els pacients com en els seus familiars. A més, en els casos més greus la disfàgia orofaríngia es pot complicar amb desnutrició i pneumònia per aspiració arribant a provocar la mort del pacient.
Es calcula que pateix disfàgia l'11% de la població, entre el 30 i el 90% dels pacients d'hospitalització d'aguts, entre el 40 i el 75% dels pacients ingressats en residències i més del 80% dels malalts de demències, Parkinson o ictus.
La detecció i la intervenció multidisciplinària de la disfàgia redueix la morbiditat i la mortalitat i millora la qualitat de vida de les persones que la pateixen.