El servei d'Endocrinologia i Nutrició de la Fundació Hospital de l'Esperit Sant va posar en marxa, ara fa un any i mig, el Programa de monitorització contínua de glucosa en pacients amb diabetis tipus 1, una eina que permet el seguiment continuat dels nivells de glucosa.
Des de l'Hospital de L'Esperit Sant es controla de forma continuada uns 228 pacients amb diabetis que podrien formar part del programa de monitorització i, a finals d'any, ja s'haurà col·locat el sensor a més del 50% d'aquests pacients. Els 118 pacients que ja tenen el dispositiu (66 homes) i (52 dones) tenen una mitjana d'edat al voltant dels 40 anys.
L'accés als dispositius de monitoratge continu de glucosa sempre ha d'estar indicat per un endocrinòleg. Als pacients se'ls col·loquen uns sensors al braç que mesuren aquest índex sense necessitat de fer la punció capil·lar. També s'han d'instal·lar una app al mòbil, que és la que permet analitzar les dades i alhora que els professionals sanitaris en facin un seguiment a distància.
Els usuaris reben una formació estandarditzada sobre la col·locació del dispositiu, l'extracció de les dades i la seva correcta interpretació per poder aprofitar al màxim les prestacions d'aquests sistemes. Aquesta formació és realitzada per part del servei de nutrició i dietètica de la FHES que fa un seguiment i acompanyament dels pacients durant tot el procés d'aprenentatge.
La diabetis mellitus és un trastorn del metabolisme que es manifesta per una elevació anormal dels nivells de glucosa en sang. Aquesta anomalia pot ser deguda a una producció insuficient d'insulina o bé a un mal aprofitament d'aquesta hormona per part de l'organisme. Hi ha dos tipus principals de diabetis: la tipus 1 i la tipus 2. Actualment el monitoratge només està finançat pels pacients amb diabetis tipus 1, que es caracteritza per una destrucció progressiva de les cèl·lules productores d'insulina que fa imprescindible l'administració d'insulina per tal de normalitzar els nivells de glucosa a la sang.