Un total de 100 professionals van participar, durant el darrer trimestre del 2020, en la formació de Suport Vital Avançat que ha posat en marxa l'equip d'RCP format per diferents infermeres de la Fundació de l'Hospital Esperit Sant. Està previst que durant el primer trimestre de l'any vinent es torni a fer una nova edició.
Les sessions han comptat amb una part teòrica, on s'ha explicat el protocol de la FHES que detalla les seqüències d'actuació davant d'una aturada cardiorrespiratòria, i amb una part pràctica amb casos clínics en què s'ha aprofundit en les tècniques de Reanimació cardiopulmonar (RCP) i en l'ús de Desfibril.ladors Externs Automàtics (DEA).
A Europa la cardiopatia isquèmica és la causant del 40% de les morts en persones amb edat inferior als 75 anys. La mort sobtada és la responsable del 60% de les morts en pacients amb cardiopatia isquèmica i la supervivència a l'alta hospitalària es de 5-10%.
El fet d'iniciar les maniobres de RCP i la desfibril.lació durant els primers 1-2 minuts de l'aturada pot millorar la supervivència en un 60%. Per cada minut sense realitzar una desfibril.lació les possibilitats de supervivència disminueixen un 5-10%.
Conèixer el protocol de l'Hospital i el material d'urgències augmenta la seguretat i la supervivència en les RCP i, al mateix temps, el treball en del suport vital avançat i el bon lideratge augmenta la qualitat del pacient posterior a les maniobres d'RCP.