La Fundació Hospital de l'Esperit Sant participa, des del passat mes de juny, en un programa pilot per detectar pacients infectats per VIH al Servei d'Urgències. Es tracta d'un projecte impulsat per la Societat Catalana de Medicina d'Urgències i Emergències (SoCMUE) en el qual participen 10 hospitals catalans i que té per objectiu reduir l'infradiagnòstic i el diagnòstic tardà d'aquesta malaltia.
S'estima que el diagnòstic tardà es produeix en el 48% dels casos i és especialment freqüent quan la via de contagi és heterosexual i entre la població d'edat més avançada.
Aquest programa, que porta per nom Urgències VIHgila, i que està en línia amb el Pla de Salut 2021-2025, pretén millorar la formació dels metges i infermeres d'urgències respecte a aquest problema, incrementar la sensibilitat cap a la detecció de nous diagnòstics i fomentar la participació activa dels serveis d'urgències en el diagnòstic de la infecció per VIH.
Per això, es recomana que des d'urgències es demani una serologia de VIH en determinades circumstàncies com en les infeccions de transmissió sexual, el síndrome mononucleòsic, en cas de profilaxi post-exposició i en les pneumònies bacterianes i l'herpes zòster, en aquests dos últims casos, en menors de 65 anys. El projecte implica tant el propi servei d'Urgències com els de Medicina Interna i Laboratori, amb un paper molt destacat de l'equip d'infermeria.
Des de la posada en marxa del projecte, ja s'han detectat 12 casos i 3 d'ells han estat detectats pels professionals del Servei d'Urgències de la Fundació Hospital de l'Esperit Sant. Els 10 hospitals catalans que participen en el programa, actualitzen setmanalment les dades de les serologies realitzades a urgències i el seu resultat, així com el motiu de consulta dels pacients que motiven la sol·licitud d'aquestes serologies. Donat els resultats de la iniciativa en breu s'afegiran 10 hospitals més al programa.