Les caigudes en pacients hospitalitzats a la Fundació Hospital de l'Esperit Sant s'han reduït en l'últim any un 20%. Durant el 2021 van caure 52 pacients, mentre que al 2020 ho van fer 65. Les causes més habituals d'aquests incidents van ser la debilitat muscular i la pèrdua d'equilibri i les relliscades.
Aquesta important reducció, que s'ha anat produint progressivament en els darrers anys, s'ha aconseguit gràcies a l'esforç realitzat per tot el personal assistencial a l'hora de prevenir caigudes, així com a una creixent sensibilitat envers aquest tipus d'incidents.
Per evitar les caigudes és fonamental que els professionals d'infermeria avaluïn el risc individual que té cada pacient i apliquin un seguit de mesures destinades a prevenir-les. Portar a terme les rondes de seguretat de manera efectiva permet augmentar el compliment de les mesures de prevenció ja que permet identificar els diferents factors i riscos que intervenen en les caigudes in situ i minimitzar-los de manera continuada durant el dia. En aquest sentit és clau parar especial atenció en els moments de transferència llit-butaca o butaca-llit.
Des del Grup de Treball de Prevenció de Caigudes i Contencions de la FHES i, amb l'objectiu de seguir mantenint aquesta tendència a la baixa, s'han elaborat un seguit de vídeos formatius per conscienciar els professionals de la importància de la prevenció i de fer un bon ús dels materials i mecanismes de contenció de pacients. Durant el 2022 s'aniran difonent aquests audiovisuals de forma progressiva.
Avui, 26 de gener, se celebra el dia institucional de la prevenció de caigudes, en el marc de la campanya "La seguretat és cosa de tots" que engloba diferents jornades centrades projectes de seguretat del pacient impulsats pels diferents professionals.
Les rondes de seguretat d'infermeria, mesura clau per prevenir les caigudes dels pacients ingressats
Les caigudes en pacients hospitalitzats s’han reduït un 20% en l’últim any