La Direcció d'Infermeria de la Fundació Hospital de l'Esperit Sant ha impulsat una prova pilot per aplicar la simulació clínica com a eina de formació entre els professionals del col·lectiu d'infermeria.
La prova pilot va tenir lloc el passat dijous, 3 de març, i va consistir en la simulació del procediment d'extracció de mostres de sang per hemocultius amb la finalitat d´analitzar els factors influents en els resultats . A la sessió van participar un total de 6 professionals del Servei d'Urgències i va estar dirigida per les infermeres Lourdes Bosch, formada en gestió de la prevenció, vigilància i control de les infeccions nosocomials; i Sílvia Peñuelas, formada en la metodologia de la simulació aplicada a la formació de professionals de Ciències de la Salut i Socials.
La simulació és una metodologia d'aprenentatge que permet la formació en un entorn que simula la realitat clínica-assistencial, promovent un espai de reflexió i aprenentatge guiat per part dels facilitadors. En el cas dels professionals, la simulació esdevé una eina de formació continuada que permet la millora de les diferents competències (coneixements, habilitats i actituds), així com l´entrenament de possibles situacions convencionals o excepcionals.
Aquesta primera experiència de simulació entre el col·lectiu d'infermeria pretén valorar l´aplicabilitat i extensió d'aquesta metodologia de formació a altres col·lectius professionals de l´hospital i promocionar la formació interdisciplinar.
La Direcció d'Infermeria de la FHES considera que la simulació clínica pot esdevenir un factor fonamental per incrementar la seguretat del pacient i la qualitat de les cures, ja que permet entrenar els professionals d'una manera molt efectiva.