Avui, 14 de març, se celebra el Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular i l'objectiu d'aquest esdeveniment és conscienciar la ciutadania de la importància de les malalties cardiovasculars, amb una incidència especial en la prevenció dels principals factors de risc, com el tabaquisme, la hipertensió, la diabetis, el colesterol, l'obesitat i el sedentarisme, entre d'altres.
La Unitat d'Hipertensió arterial de l'Hospital de l'Esperit Sant col·labora amb l'Atenció Primària de Santa Coloma de Gramenet en el diagnòstic i control de pacients amb hipertensió arterial.
Des de l'Hospital es fa el "Monitoratge Ambulatori de Pressió Arterial" (MAPA) un estudi que mesura la pressió arterial durant 24 hores, mentre es realitzen activitats de la vida quotidiana. Des de la posada en marxa d'aquest suport de consultoria, l'any 2013, ja s'ha atès un total de 844 pacients.
La hipertensió és una malaltia crònica que no es pot guarir, però que es pot controlar mitjançant la introducció de canvis en l'estil de vida, com ara el seguiment d'una alimentació equilibrada i baixa en sal o la pràctica regular d'activitat física, i amb un seguiment correcte de la medicació, quan aquesta es prescriu. L'objectiu del tractament és reduir la pressió arterial per evitar el risc de possibles complicacions.
La Unitat d'Hipertensió de l'Hospital compta des de l'any 2020 amb el segell "SEMI excel·lent" que acredita i certifica la seva qualitat assistencial de l'atenció que presten en base a les millors pràctiques i a l'evidència científica disponible, tenint en compte diferents estàndards d'excel·lència.
Aquests estàndards s'agrupen en 3 processos clau. El primer se centra en l'atenció al pacient agut malalt hospitalitzat a Medicina Interna, suport de consultoria a l'Atenció Primària i altres especialitats, i atenció al pacient crònic complex i continuïtat assistencial. El segon analitza processos estratègics com són la formació i la investigació i, finalment, el tercer és un procés de suport que avalua l'organització i la gestió.