La disfàgia orofaríngia, o dificultat a l'hora d'empassar aliments o líquids, és una alteració de la deglució que afecta la qualitat de vida de les persones que la pateixen i que provoca tensions psicològiques i socials tant en els pacients com en els seus familiars. A més, en els casos més greus la disfàgia orofaríngia es pot complicar amb desnutrició i pneumònia per aspiració arribant a provocar la mort del pacient.
Des de fa més de dos anys, l'Hospital de l'Esperit Sant compta amb una Unitat específica de Disfàgia per avaluar i tractar els pacients hospitalitzats i ambulatoris i fer-ne el seu seguiment. La detecció i la intervenció multidisciplinària de la disfàgia redueix la morbiditat i la mortalitat i millora la qualitat de vida de les persones que la pateixen i és per això que és clau que tots els professionals assistencials puguin diagnosticar i tractar els pacients que la pateixen
Avui, 20 d’abril, la FHES ha celebrat el Dia Institucional de la Disfàgia i des del Grup de Treball s’ha aprofitat per fer un taller amb l’objectiu de difondre la col·laboració del GT amb tots els professionals en la detecció i el tractament de la disfàgia entre es pacients ingressats i/o als que venen a consultes externes. En total hi han participat més de 80 professionals dels diferents torns. Durant la jornada també s’han distribuït receptes de postres molt senzilles per a pacients que pateixen dificultats per empassar líquids o aliments.
Des de finals del 2021 la Fundació Hospital de l'Esperit Sant té marxa un programa formatiu adreçat als professionals d'atenció primària amb l'objectiu de millorar la prevenció i la detecció precoç de la disfàgia, augmentar-ne els diagnòstics i facilitar-ne la intervenció. En els propers mesos s’intensificarà aquesta formació entre els professionals dels 5 CAPS de Santa Coloma de Gramenet.