Des d'aquesta setmana Arcasa, l'empresa que gestiona la Cafeteria de la Fundació Hospital de l'Esperit Sant, impulsarà una nova proposta alimentària seguint les indicacions de la guia de l'Agència de Salut Pública de Catalunya "Petits canvis per menjar millor". Amb aquesta iniciativa es pretén millorar la qualitat i la sostenibilitat de la nostra alimentació amb petites modificacions.
Per elaborar aquests canvis, l'equip de dietistes i nutriciones d'Arcasa ha tingut en compte l'evidència científica més actual que relaciona determinats consums i freqüències amb major risc de patir algunes malalties, i considera el coneixement que relaciona els efectes de determinada forma de menjar amb un major impacte ambiental.
La nova proposta consisteix en:
- Potenciar els aliments el consum dels quals està clarament per sota de les recomanacions: "Més fruites i hortalisses, llegums, fruita seca vida activa i social"
- Prioritzar les opcions "més saludables", de manera que es transmeti la idea d'escollir, d'entre dues possibilitats "semblants", la més saludable: "Canviar a aigua, aliments integrals, oli d'oliva verge, aliments de temporada i proximitat"
- Reduir aquells aliments clarament vinculats a un major risc de patir malalties i també amb major impacte mediambiental: "Menys sal, sucres, carn vermella i processada, aliments ultraprocessats"
D'altra banda, des del mes d'octubre del 2019 la cafeteria segueix oferint el Budda bowl, una opció completa de menjar principal, equilibrada, variada i saludable, consistent en una base de verdures, hidrats de carboni, vitamines i minerals, i un aportament de greix saludable.
També compta amb l'Acreditació AMED, per la seva oferta de menús mediterranis per als usuaris i treballadors. Aquest reconeixement, que concedeix l'Agència de Salut Pública de Catalunya, valora, entre d'altres ítems, la utilització d'oli d'oliva per cuinar i amanir, l'abundància de verdures, hortalisses i llegums, o la inclusió de fruita fresca a les postres.