La jornada, organitzada pel Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital de l'Esperit Sant, s'ha fet amb l'objectiu de promoure una trobada d'intercanvi de coneixement entre professionals d'atenció primària i hospitals de la nostra àrea d'influència.
La inauguració ha anat a càrrec del Dr. Vicenç Perelló, Director Gerent de la FHES que ha destacat la importància de treballar coordindament amb els centres d'atenció primària de zona. Seguidament la Dra. Marga Ferrer ha fet una actualització dels nous fàrmacs per al tractament de la Diebetis.
La Dr. Gemma Cuixart ha explicat les noves comorbiditats de la Diabetis i, juntament amb la Dietista, M. Carmén Sánchez, han explicat les darreres novetats tecnològiques. La dietista ha continuat explicant algunes de les dietes que s'ofereixen per controlar la malaltia. La trobada ha finalitzat amb la xerrada de la psicòloga clínica, Núria Gondón, que ha tractat sobre la importància de l'empoderament i l'autocura dels pacients amb Diabetis.
Incidència de la Diabetis a Catalunya
Segons l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l'any 2021, la diabetis afecta el 7,8% de la població de 15 i més anys, en què el 8,4% són homes i el 7,2% són dones. Pel que fa a l'evolució, la prevalença de la diabetis ha anat augmentant en els darrers anys, passant del 4,7% l'any 1994, al 5,7% l'any 2010 fins al 7,8% l'any 2021.
La diabetis presenta un clar gradient social amb gairebé el triple de persones afectades en una classe social desfavorida (9,4% vs. 3,4%). El mateix ocorre amb el nivell acadèmic; les persones amb un nivell de formació primària o sense estudis tenen 6 vegades més de probabilitat de patir diabetis (18%) respecte a la població amb estudis universitaris (3,1%).