El Servei de Ginecologia i Obstetrícia ha organitzat una nova Jornada amb l'objectiu de donar a conèixer els factors de risc i les diferents disfuncions que poden aparèixer a la zona del sòl pelvià.
La sessió, ha estat impartida per professionals de diferents serveis i s'ha enfocat en conèixer més sobre la incontinència urinària i els seus tractaments. També hem comptat amb la participació d'una pacient que ha explicat la seva experiència amb aquesta patologia.
La Jornada ha finalitzat amb tallers pràctics que han realitzat l'equip de llevadores de la FHES en què han explicat els exercicis que cal fer per tenir cura del sòl pelvià.
La incontinència urinària
La incontinència urinària (IU) és la pèrdua involuntària d'orina. Tot i que sovint es presenta o s'agreuja amb l'edat, no es tracta només d'una manifestació de l'envelliment. Pot ser transitòria, quan està associada a una altra malaltia com les infeccions del tracte urinari i es resoldrà quan es resolgui la infecció.
Hi ha diferents tipus d'IU: la IU d'esforç, que és la pèrdua involuntària d'orina quan es fa un esforç físic com córrer, aixecar pes o tossir, la IU d'urgència, que es produeix perquè hi ha un desig d'orinar molt sovint, que fa que es produeixin pèrdues d'orina. També hi ha la IU de tipus mixta que presenta característiques de les dues. En alguns casos la IU pot aparèixer com a conseqüència d'una malaltia com per exemple una infecció d'orina.
El tractament de la IU varia en funció del tipus i de si es produeix per una altra malaltia (en aquests casos s'ha de tractar la malaltia que la produeix). Els tractaments principals són l'entrenament per controlar la bufeta i els exercicis per enfortir els músculs pelvians. Si no s'obtenen bons resultats amb aquests hi ha diferents tipus de medicaments i la cirurgia.