Més de 50 professionals participen en una jornada sobre el diagnòstic i tractament de l’hemocromatosi

Durant l’acte s’ha fet un reconeixement especial als membres de l’Associació Espanyola d’Hemocromatosi per la tasca que ha fet en aquests 25 anys

La Fundació Hospital de l'Esperit Sant ha acollit a més de 50 professionals en una Jornada que ha organitzat  l'Associació Espanyola d'Hemocromatosis (AEH) en honor al seu vigèsim cinquè aniversari. Sota el lema "25 Anys AEH: Diagnòstic i Tractament", l'esdeveniment s'ha centrat  a abordar els últims avenços en la detecció i tractament d'aquesta malaltia hereditari del metabolisme del ferro.

Durant la inauguració, el Director Gerent de la Fundació Hospital de l'Esperit Sant ha homenatjat els membres de l'associació amb l'entrega d'un obsequi de l'Skyline de l'Hospital, que és seu social de l'ASsociació des de la seva creació, l'any 2000.

En aquesta jornada hem comptat amb la presència de l'Albert Altés que ha explicat el Document de Consens Comissió Mixta SCHH - SCBTS - AEH sobre el diagnòstic i tractament de l'hemocromatosi a Catalunya.

Tot seguit, la Mayka Sánchez ha exposat la nova classificació de l'hemocromatosi, on ella mateixa hi ha contribuït. L'anterior classificació estava molt centrada en la genètica i era poc aplicable, i amb la nova s'ha intentat resoldre aquestes dificultats.

Per altra banda, Bernabé Robles del Olmo, el coordinador de la Unitat de Bioètica Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, ha portat la part ètica a la jornada, ja que ha fet reflexionar a l'audiència sobre l'altruisme en els trasplantaments.

A continuació, ha participat l'Alba Bosch del Banc de Sang i Teixits de Catalunya que ha detallat el paper d'aquesta empresa respecte a la malaltia. Seguidament, la Maria Àngels Ruiz ha fet un repàs històric de la fundació i de la feina realitzada.

Per acabar, hem pogut escoltar el testimoni de dos pacients d'hemocromatosis sobre la seva experiència amb el diagnòstic i com conviuen amb la malaltia.

I, finalment, Juan Bedmar, el president de l'Associació Espanyola d'Hemocromatosi va ser l'encarregat de tancar l'acte.

L'hemocromatosi

L'hemocromatosi és un trastorn genètic caracteritzat per una absorció i acumulació excessiva de ferro en el cos. Malgrat que el ferro és imprescindible per al bon funcionament del cos, una acumulació d'aquest mineral esdevé perjudicial. L'increment constant dels dipòsits de ferro danya el fetge i altres òrgans, com el pàncrees i el cor, i també les articulacions, i pot predisposar a patir malalties com ara cirrosi, diabetis, insuficiència cardíaca, artritis o artrosi.

L'hemocromatosi afecta una de cada mil persones i més els homes que les dones. És particularment comuna en persones de raça blanca originàries d'Europa occidental. Els símptomes s'acostumen a presentar en homes d'entre 30 i 50 anys, i en dones més grans de 50 anys (encara que algunes persones poden presentar problemes ja cap als 20 anys).

Si la malaltia es detecta a temps, un tractament senzill i la introducció d'alguns canvis en l'estil de vida poden ajudar a controlar-la i evitar, així, el dany als òrgans i les complicacions que se'n poden derivar.

Setmana mundial de l'Hemocromatosi

Durant aquesta setmana a tot l'Estat Espanyol s'il·luminaran més de 300 edificis de color vermell per commemorar la Setmana Mundial de l'Hemocromatosi que és una iniciativa global que té com a objectiu conscienciar sobre aquesta malaltia genètica del metabolisme del ferro.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter