La Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES) ha participat en el congrés europeu EWMA-GNEAUPP 2025, que s'ha celebrat a Barcelona els dies 26,27 i 28 de març, amb la presentació de 5 pòsters que destaquen la importància d'un abordatge multidisciplinari i personalitzat en el tractament de lesions relacionades amb la dependència.
Els treballs s'han presentat són:
Impacte d'una valoració integral i holística sobre la qualitat de vida de les persones amb ferides cròniques. Aquest estudi analitza com una atenció que va més enllà de la ferida-considerant factors psicosocials, nutricionals i l'estat general del pacient-pot millorar la qualitat de vida i accelerar la cicatrització. La incorporació de models d'avaluació més globals permet oferir una assistència més personalitzada i efectiva.
Maneig interdisciplinari d'una ferida tòrpida en extremitat inferior: coordinació entre hospital i domicili. Es presenta el cas d'un pacient amb una úlcera de peu diabètic que, gràcies a un circuit de cures estructurat entre hospitalització, atenció ambulatòria i domiciliària, va aconseguir la cicatrització completa en sis mesos. Aquest exemple destaca la importància de la col·laboració entre especialistes, com cirurgians vasculars, infectòlegs i infermeres expertes en ferides complexes.
Unitat de Cures Complexes a Domicili: una aposta per la proximitat i l'eficiència assistencial. Aquest pòster presenta els primers resultats d'un projecte innovador que apropa l'hospital als pacients amb problemes de mobilitat o dificultats de desplaçament. La Unitat de Cures Complexes a Domicili ha demostrat que millora l'experiència del pacient, redueix complicacions i optimitza recursos sanitaris, evitant trasllats innecessaris i millorant l'adherència als tractaments.
La gestió del biofilm, clau en el tractament de les ferides cròniques. L'estudi revela que el biofilm és un factor determinant en la cronificació de les ferides, present en fins al 100% dels casos. Aquestes estructures bacterianes dificulten la cicatrització i actualment no existeix una prova diagnòstica específica per detectar-les. No obstant això, tècniques com el desbridament i l'ús d'agents antimicrobians han demostrat ser efectives per eliminar-lo. L'estudi destaca la necessitat de continuar investigant per desenvolupar eines de diagnòstic més ràpides i senzilles que millorin la gestió de les ferides cròniques.
Millora contínua en la prevenció de lesions cutànies El pòster presenta les diferents accions que impulsa el Grup de Treball de Prevenció de Lesions per Pressió per reforçar la seguretat del pacient: tallers formatius, actualització de protocols, píndoles informatives i un codi QR d'accés ràpid. La incorporació d'una tècnica en cures d'infermeria enforteix la sensibilització de l'equip, contribuint a mantenir la incidència de lesions per sota dels límits recomanats.
La participació de la FHES en aquest congrés referma el seu compromís amb la millora contínua en l'atenció a pacients amb ferides relacionades amb la dependència, apostant per un model assistencial innovador i adaptat a les necessitats reals de la població.