Les al·lèrgies continuen creixent en els últims anys als països europeus. A les àrees mediterrànies, la primera causa en són els àcars de la pols, no pas el pol·len, de manera que les visites als especialistes es mantenen prou constants durant les quatre estacions. Dels tipus d'al·lèrgies, el més freqüent és la rinitis, que afecta entre un 20 i un 25% de la població. El percentatge de persones amb al·lèrgies és molt significatiu, i això ha dut els professionals dels diversos centres sanitaris del Barcelonès Nord a organitzar-se per garantir l'atenció més adequada per a cada persona.
Des d'aquest 2015, els especialistes en al·lergologia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Institut Català de la Salut), de l'Hospital Municipal de Badalona (Badalona Serveis Assistencials) i de l'Hospital de l'Esperit Sant, i els especialistes en Medicina familiar i comunitària de l'atenció primària d'aquesta àrea (gestionada per l'Institut Català de la Salut i Badalona Serveis Assistencials) conformen un únic servei territorial organitzat segons la complexitat de les malalties al·lèrgiques. En el cas de l'Hospital de l'Esperit Sant, l'oferta hospitalària es complementa amb una aliança específica amb la Fundació Sant Pere Claver per a la població de Santa Coloma de Gramenet.
El resultat és que més de 400.000 ciutadans que viuen a Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Montgat, Tiana, Teià, Alella i el Masnou s'atenen segons una cartera de serveis i un sistema de derivacions comú. Fins ara, no existia aquesta organització coordinada, amb la qual s'agilitzarà que als pacients els visiti el professional més adequat segons les característiques de la seva malaltia, i amb un temps d'espera cada vegada més òptim.
Tres nivells
Per organitzar l'assistència, s'han agrupat les malalties al·lèrgiques en tres nivells de complexitat. El primer inclou bàsicament les rinitis o conjuntivitis lleus i l'asma intermitent, un tipus de patologies que resolen els professionals d'atenció primària. En aquests centres, a més, es poden administrar les vacunes per tractar l'al·lèrgia respiratòria.
Es consideren de segon nivell la majoria de casos: rinitis o conjuntivitis moderades o greus, asma persistent, al·lèrgies infantils no greus, al·lèrgies alimentàries fàcilment identificables, al·lèrgies medicamentoses no complexes o al·lèrgies cutànies. En aquests casos, les visites cal que les facin especialistes en al·lergologia, que treballen als centres d'atenció especialitzada que hi ha als mateixos CAP o bé als hospitals comarcals.
Finalment, el tercer nivell s'atén a les instal·lacions de l'Hospital Germans Trias, el centre de referència del Barcelonès Nord, i inclou casos d'al·lèrgies medicamentoses, alimentàries i respiratòries de difícil control, així com d'altres patologies considerades complexes o greus.
Tractament més enllà dels símptomes
Amb el temps, les al·lèrgies tenen tendència a complicar-se. Per exemple, la rinitis pot evolucionar cap a asma. Per aquest motiu, és important fer-ne un tractament destinat no només a apaivagar els símptomes, sinó sobretot a reduir la reacció al·lèrgica. Això és possible mitjançant vacunes específiques. La nova organització territorial millorarà l'accés a aquest tipus de tractaments.
Un projecte pioner emmarcat en el Pla de Salut
El Servei territorial d'al·lergologia del Barcelonès Nord és un projecte pioner en la seva especialitat que s'emmarca en l'estratègia del Pla de Salut de la Generalitat, que promou optimitzar els recursos, afavorir la col·laboració entre diferents proveïdors i avançar cap a organitzacions més obertes i modernes. El cap de la Unitat d'Al·lergologia de Germans Trias, el doctor Albert Roger, és qui coordina el servei, que comptarà amb un seguiment periòdic d'activitat per garantir una atenció i uns resultats excel·lents.